Dýňové mini cheesecakes

Trochu s křížkem po funuse je tu další, tentokrát dýňový recept. Pokud se vám náhodou někde v koutě ještě stále krčí jedna osamělá dýně, troufám si říct, že o jejím osudu je po přečtení tohoto receptu rozhodnuto.

Na korpus:

  • 125 g karamelových sušenek Lotus
  • 50 g másla

Na náplň:

  • 200 g dýňového pyré (Hokkaido)
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 g polotučného tvarohu (ve vaničce)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Na karamel (na 1 menší skleničku):

  • 150 g cukru krystal
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla

Jako první si připravíme dýňové pyré – to si můžete připravit i několik dní předem (v lednici vydrží cca 3 dny, v mrazáku i 3 měsíce). Dýni vydlabeme, nakrájíme na čtvrtky, rozložíme na plech, zakápneme olivovým/kokosovým olejem, posypeme cukrem a pečeme cca 30-40 min na 180 °C. Po vychladnutí oloupeme slupku a rozmixujeme na pyré.

Suroviny na cheesecaky včas vyndáme z lednice – měly by mít pokojovou teplotu. Sušenky umixujeme, přidáme rozpuštěné máslo a znovu umixujeme. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělíme a pořádně umačkáme lžičkou. Vše vložíme na chvíli do lednice. Mezitím si předehřejeme troubu na 150 °C a připravíme si náplň.

Suroviny na náplň vložíme do mixéru a několika rychlými pulzy rozmixujeme. Náplň rovnoměrně rozdělíme do košíčků. Pečeme v předehřáté troubě 20 -25 minut. Po upečení necháme cheesecaky vychladnout a dáme na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.

K dokonalosti chybí už jen karamel. Odvážíme si máslo a nakrájíme ho na menší kostičky. Cukr za stálého míchaní rozpustíme a necháme zhnědnout. Neustále mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Postupně po malých kostičkách přidáváme máslo a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Na závěr po troškách přiléváme smetanu a (opět) neustále mícháme, dokud se vše nepropojí. Hotový karamel přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici až jeden měsíc.

IMG_3665

Napsat komentář